Újház Centrum
0
Konyhai mozaikhasználat szabályai Design

Konyhai mozaikhasználat szabályai

2019. június 18.

A lakberendezési trendek jönnek-mennek, a mozaikcsempék azonban örökéletűnek tűnnek - csupán a színvilág és a stílusos motívumok változnak. Napjainkban éppúgy a figyelem középpontjába kerülnek a mozaikok, mint a retrókorszakban, csak ma az egyedi megoldásokért rajongunk. A mainstream helyett éljenek a DIY-mozaikok és a dizájner mintázatok!

Ahhoz, hogy igazán látványos mozaikokat installálhassunk konyhánkba, érdemes néhány aranyszabály betartanunk. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

1. Találjuk meg a saját stílusunkat!

A mozaikok rendkívül inspiratívan hatnak az emberre. Érdemes elsőként a nemzetközi lakberendezők munkáiból és az aktuális trendekből inspirálódni, hogy aztán a saját elképzeléseink is utat törhessenek. Nézegessünk természeti témák, geometrikus motívumok vagy absztrakt minták alapján elkészített alkotásokat, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább tetsző irányzatot.

2. Válasszuk ki a tökéletes falfelületet!

Talán kevesen gondolnák, de mozaikot nemcsak a munkapult mögötti falrészre telepíthetünk a konyhába, hanem egy mellékfalat vagy akár a padlózatot is dekorálhatjuk vele. Tökéletesen mutathat ugyanis a reggelizőasztalunk mögötti sarokban szemmagasságban, de egy nagyterületű konyha közepén is vonzani tudja a tekinteteket.

3. Hozzuk harmóniába a konyhabútorral!

Mielőtt nekilátnánk a tervezésnek, nyomtassuk ki azokat a mozaikmotívumokat, amik a leginkább tetszettek és szerezzünk be színmintákat is. A pantone színskála segítségével meg tudjuk határozni azokat az árnyalatokat, amelyek illenek konyhabútorunkhoz, így a végeredmény valóban harmonikus lesz majd.

4. Készítsünk terveket!

Mérjük le pontosan, mekkora területet szeretnénk mozaikkal borítani és készítsünk méretarányos rajzot. A papírlapon, vagy az online szoftveres tervezés során már azokat a színeket használjuk, amiket a pantone színskálából kiválasztottunk, így pontosan azt a mozaikmintát fogjuk látni, ami visszaköszön majd a konyhánk falán vagy padlózatán. Ne essünk kétségbe akkor, ha az első tervek nem sikerülnek úgy, ahogy szerettük volna. Hagyjuk, hogy a fantáziánk szárnyaljon!

5. Csak akkor vágjunk bele, ha biztosak vagyunk a dolgunkban!

A kész tervekkel a kezünkben szerezzük be a mozaik megalkotásához szükséges burkolóanyagokat és kiegészítőket. Ha úgy véljük, kellő kézügyességgel rendelkezünk és a burkolóanyagok ragasztása sem ismeretlen a számunkra, bátran vágjunk bele az installálásba. Amennyiben azonban ez egy merőben új terep, érdemes szakembert megbíznunk a kivitelezési munkálatokkal, hogy a végeredmény valóban olyan legyen, mint amilyennek megálmodtuk.