Újház Centrum
0
Parafa padlók Design

Parafa padlók

2020. április 1.

Első hallásra idegennek érezhetjük ezt a burkolati megoldást, hiszen kevés helyen találkozunk vele, ennek ellenére az építőiparban is megjelenik ez a puha tapintású anyag. Cikkünkben bemutatjuk a parafa rendkívül jó tulajdonságait!

A parafát a paratölgy kérgéből készítik. Ezt a kérget a fa 25 éves korában hántják le először, majd 9 évenként megismétlik ezt a folyamatot. A paratölgy 250 évig ad jó minőségű alapanyagot. A hántolt parafát az erdőben több hónapig szárítják, majd a gyárba szállítást követően leválogatják, majd kifőzik. Ez a folyamat a parafa rugalmasságának növelésén túl a vastagítását és hajlékonyságának növelését eredményezi

A megőrölt parafa szemcséket - a gyártás során egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül - a parafa saját gyantatartalma rögzíti egymáshoz. A parafa 1 cm³-ében lévő kb. 40 millió légbuborékszerű sejtecske rugalmas összekapcsolódása biztosítja az anyag kedvező tulajdonságait.

 

Mik is ezek a tulajdonságok?

Jó hőszigetelő képességű, rugalmas sejtszerkezetű, kiváló rezgéscsillapító. Nyitott, összefüggő pórusszerkezete miatt jó hangelnyelő, lépésálló. Megfelelő felületkezelés esetén páratechnikailag is kitűnő. Emellett vízálló és víztaszító is. Nehezen éghető, égéskésleltető tulajdonságú- ez pedig közintézményeknél is jelentős szempont. Penész-, baktérium- és korhadásálló- így gyógyászati intézményekben alkalmazható.

A padló fektetésére kétféle lehetőséggel találkozhatunk. Mindkét típus lerakásánál ügyelni kell, hogy nem szabad a burkolatot teljesen a falig rakni, hiszen az anyag hőtágulása révén mozog. (Éppen ezért a szegélylécet is csak a falhoz szabad rögzíteni.)

Az egyik a ragasztott a másik az úsztatott változat. Arra kell törekedni, hogy mindkét esetben az aljzatnak teljesen síknak kell lennie, hiszen az anyag tulajdonságainak köszönhetően meglátszik a padló egyenetlensége. A modern padlóburkolatok legtöbbjénél a fogadóaljzat sík felülete és egyenletessége alapelvárás, így ez nem jelent többletköltséget a kivitelezésben. A padozat egyenetlenségét önterülő esztrichréteggel (4-5 cm vastagságban), és aljzatkiegyenlítőkkel oldhatjuk meg (előnye az esztrichez képest, hogy akár kisebb anyagvastagságot is elérhetünk).

Az úsztatott verzió rendkívül egyszerű fektethetőséget nyújt. Az összeillesztés kialakítása pattintós rendszerrel kell elképzelni. Sem ragasztani, sem egyéb más módon rögzíteni nem kell, a paneleket csak össze kell pattintani. Amennyiben a burkolandó felület ép és sima, a párazáró fólia mellett nem szükséges egyéb alátét fólia alkalmazása, mivel a lapok alján már van egy réteg lépéshanggátló agglomerált parafa réteg. A készparketta jellemzője, hogy nem szükséges a felületét kezelni, mivel a felületre gyárilag felhordták a kerámialakkot, illetve egy erős védőréteget. A fektetés után ajánlott egy első beápolás! A lapok visszaszedhetők.

Ragasztott megoldásnál a burkolandó felületnek teljesen simának, tisztának és száraznak kell lennie. A felületeti egyenetlenséget padlókiegyenlítő alkalmazásával lehet egyszerűen orvosolni. A ragasztóanyag vízbázisú, kontakt parafaragasztóval kivitelezendő. A ragasztott típus padlófűtésnél is alkalmazható.

A parafa más építőanyaghoz hasonlóan érzékeny az UV fényre, (világosodik a fa) ezért a felületkezeléssel mindenképpen foglalkozni kell. A fa- vagy parafa padlók kopás és karcállóságát elsősorban a felületkezelő anyagok adják meg. A felületkezelés történhet olajozással (viaszolással) vagy lakozással. A felületkezelés nélkül lapok ízlés szerint akár színezhetők is. A kész szép felületeket óvjuk. A gördülőszékek kerülendők, amennyiben mégis alkalmazzuk azok gumigörgős kivitelűek legyenek. A padló hiba esetén külön javítópasztával javítható.

A parafa padlók árszabása hasonlóan alakul mint a jobb minőségű gres járólapoké, és az olcsóbb fa padlóké. Természetesen ennek is van járulékos költsége, elég ha csak az aljazkiegyenlítésre, ragasztóanyagokra, szegélylécekre gondolunk.

A parafa padlók építészetileg szinte korlátlan lehetőséget nyújtanak, emellett számtalan pozitív tulajdonságával igazán természetes, hangulatos terekké változtathatjuk élettereinket.

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész