Újház Centrum
0
Bútorfóliák, öntapadós tapéták Barkácsolás

Bútorfóliák, öntapadós tapéták

2019. május 7.

Manapság egyre nagyobb divat, hogy eszközeinket, közvetlen környezetünket egyedivé alakítsuk. Különösen igaz ez otthonunkra. Ennek egyik eszköze az újabban igen népszerű bútorfólia, vagy öntapadós fólia. Ezen anyagok kedveltsége annak is köszönhető, hogy nemcsak megunt lakóterünket változtathatjuk át kedvünk szerint, hanem az elkopott, rozoga nyílászárókat és bútorainkat is könnyedén varázsolhatjuk újszerű állapotba.

Számtalan, eltérő minőséggel és tulajdonsággal rendelkező, különböző színű és mintájú fólia létezik a piacon, így a következő sorokban olvasható információk inkább összefoglaló jellegűek lesznek.

Az öntapadós bútorfóliák széles körben felhasználhatóak. Nemcsak egy adott környezet kinézetét tudják megváltoztatni, hanem az adott felszín tulajdonságát is. Számtalan ragasztófilmmel (felületi struktúrával) lehet megvásárolni. Lehet átlátszó, hőálló, fényvisszaverő, azaz tükrös (ami nem egyenértékű egy igazi tükörrel), illetve fényáteresztő is. Ezen fóliákkal bevont burkolat az anyag minőségétől függően a behatásoknak is jobban ellenáll, így védve a felületet gőztől, párától, víztől, naptól és kosztól is. Az ilyen felületeket igen egyszerű tisztán tartani is.

Alkalmi eseményekre is használható, mert egy családi rendezvény, baráti összejövetel alkalmával gyorsan dobhatjuk fel a kívánt bútorokat az alkalomhoz illő dizájnnal. Máskor más kinézetűvé alakíthatjuk át, vagy akár nagyobb veszteség nélkül akár vissza az eredeti állapotra.

A felület szerint a legtöbbször a fóliát üvegre, sima pozdorjára (bútorlapra), fóliával ellátott bútorra, nyers fára, műanyagra ragasztják. Ami lényeges, hogy a felszín legyen egységes, egyenes, letisztított.

Éppen ezért a fóliázás megkezdése előtt mindenképpen ellenőrizzük az alaplapot. Portalanítsuk, zsírtalanítsuk és töröljük szöszmentesen szárazra.

Méretválasztáskor ügyeljünk a takarni, fedni kívánt felület terjedelmére, mert a fóliát többféle méretben lehet kapni. Egyszerűbb a munka, ha kevés darabból rakjuk ki. Átfedést nem kell hagyni, mert az meglátszik.

Eszközök amire szükségünk lesz:

  • Mérőszalag, toll
  • Tapétavágó, olló
  • Tiszta rongy
  • Egy egyenes fadarab vagy applikációs lapát
  • Hajszárító
  • Vizes spriccelő különleges felületek esetén. Ilyen például az üvegre ragasztandó fólia.

Maga a munkafolyamat:

A burkolandó felszínt készítsük elő. Statikailag legyen megfelelő, felületileg ép és tiszta. Ezt követően mérjük le az anyagmennyiséget. Érdemes rászámolni a hibázásra, valamint a selejtre néhány százalékot. A tapéták hátoldala a legtöbb esetben négyzetrácsos az egyszerűbb mérés és a vágás végett. A fólia hátoldalát ne távolítsuk el teljesen csak egy kicsit húzzunk le és azt ragasszuk feszesen a felületre. Ezt követően, ahogy lejjebb érünk, folyamatosan húzzuk utána a fólia hátoldalát. Amennyiben nem így cselekszünk mindenhova ragadni fog. Ez bosszantó tud lenni és még a ragasztóképességét is elvesztheti. Figyelmesen, lassan dolgozzunk, hogy ne gyűrődjön meg az anyag. Egy rongyba fogott fadarabbal vagy applikációs lapáttal bentről kifelé egyengessük a fóliát, úgy hogy a légbuborékokat kinyomjuk alóla. Ezt követően lehet ronggyal átdörzsölni, hogy minden buborék eltávozzon és feszesen álljon. A legtöbb fóliát egyszerű és nyomtalan eltávolítani. Így ha hibázunk sem keletkezik nagy kár, és ha nem sérült meg a felület, akkor újra nekifuthatunk.

Olcsó, látványos, egyszerű és hasznos. Ezen szavakkal lehet a legegyszerűbben jellemezni magát a bútor fóliát, mely sokak segítségére lehet egy gyors belső felújításnál.

Írta: Szalay Csaba - Dipl. Építész

Képek forrása: foliasjuci.hu