Újház Centrum
0
Három kiegészítő, ami nemcsak trendi, de fejleszti is a gyerekeket Design

Három kiegészítő, ami nemcsak trendi, de fejleszti is a gyerekeket

2019. március 12.

A gyerekszobák kialakításánál számos szempontot figyelembe kell vennünk. Az egyik legfontosabb az, hogy elkülönítsük a játszó-, a pihenő- és a tanulóhelyet. Az ágyat érdemes a szoba legsötétebb pontjára tenni, az íróasztal pedig ezzel szemben a legvilágosabb helyre kerüljön. A köztes tereket pedig bátran ki lehet tölteni a gyerekek érzékszerveit fejlesztő, stimuláló, kreativitásra serkentő kiegészítőkkel.

Ezek közül gyűjtöttünk össze hármat, amiket garantáltan minden kisgyerek elfogadna birodalmába.

1. Indiánsátor

A kicsik imádnak bunkerezni. Bármiből képesek sátrat építeni, ahová aztán elemlámpájukkal, kedvenc mesekönyvükkel vagy babáikkal elvonulva órákig szerepjátékot játszanak. Ez pedig fejleszti a kreativitásukat, a szociális érzékenységüket, a problémamegoldó képességeiket, sőt, családon vagy közösségen belüli problémák megoldására, átbeszélésére is kiválóan alkalmas.

Az elmúlt egy-két évben itthon is egyre népszerűbbekké váltak a gyerekek és a szülők körében is az indiánsátrak, amelyeket néhány mozdulattal fel lehet állítani a lakás bármely pontján. Ráadásul ezek a sátrak nemcsak tökéletes kuckózást biztosítanak a gyerekek számára, de megjelenésükben is igazán megnyerők. A többnyire letisztult mintázatú textíliákból készült sátrak között találhatunk olyan darabot, ami minden gyerekszobába illik, de olyat is, amit minimalista otthonunkban még a nappalink egyik sarkában is szívesen látnánk dekorációként.

2. Szőnyeg-társasjáték

A gyerekek a szüleikkel leggyakrabban társasjátékot játszanak, ami kiválóan fejleszti a logikai érzéket, a szabályok elfogadásának és betartásának képességét, valamint azt is, hogy miként dolgozzák fel, ha veszítenek. A társasjátékok elpakolása azonban a legjobb családban is tíz esetből kilencszer a felnőttekre marad. Nem kell többé veszekedni a kicsikkel, hogy rakjanak maguk után rendet, ha a társas a játék befejezése után is a szoba közepén maradhat – például szőnyegként funkcionálva.

Főként távol-keleti webáruházakban számos fajtájú szőnyeg-társasjátékot szerezhetünk be, amiken olyan népszerű játékokat játszhatunk, mint a sakk, a malom vagy a Ki nevet a végén?. Bár a szőnyegekhez dobókocka és bábú nem jár, azokat megvásárolhatjuk bármelyik játékboltban, de akár plüssjátékokat is bevethetünk, hogy aztán indulhasson is a vidám csata a győzelemért.

3. DIY Mászófal

Az igazán aktív gyerekek egy pillanatig sem tudnak nyugton maradni, képesek még az ajtón is felmászni akkor, amikor éppen Pókembernek képzelik magukat. Készíthetünk azonban számukra mászófalat, ami nemcsak a mozgáskoordinációjukat fejleszti, hanem fegyelemre is tanítja őket, hiszen használata csak szigorú biztonsági szabályok és felnőtt jelenléte mellett lehetséges.

Ráadásul a mászófal valóban dísze lehet bármelyik gyerekszobának, mivel igazán látványos, ha az egyik főfalra, festett OSB-lapok segítségével készítjük el. A lépőket és kapaszkodókat internetes bazároldalakon néhány ezer forintért megvásárolhatjuk, hogy aztán csavarokkal rögzítsük a lapra. Fontos azonban, hogy az így elkészült mászófalat igazán stabilan felfúrjuk a szoba falára, de ezt követően is rögzítsük a kicsikben, hogy csakis akkor mászhatnak rajta, ha van, aki figyel rájuk.