Újház Centrum
0
A bitumenes vízszigetelésről Építkezés

A bitumenes vízszigetelésről

2018. október 17.

Épületeink nagy ellensége a víz. Teljesen mindegy, hogy honnan érkezik, föntről vagy lentről, mindenképpen valamilyen vízszigetelést kell alkalmaznunk, különben elkezd vizesedni az épület. A víz elleni védekezésnek számos variációja lehet. Főleg a technológia fejlődésének köszönhetően számtalan új anyag és módszer áll a rendelkezésünkre. Jelen cikkünkben viszont egy hagyományos anyagról lesz szó. Természetesen a technológiák változásával ez is sokat fejlődött, így ma is egy kiváló megoldás a betörő víz elleni harcunkban.

A bitumenes szigetelés egyik ismert változata a bitumenlemez. Az új gyártmányok a bitument, mint alapanyagot, egyéb műanyagokkal erősítve használják. Így még jobb vízszigetelő tulajdonságot értek el. Az újabb gyártmányok fektetése is egyszerűbb, mint régen. A múltban, a nyers bitument nyílt lángon olvasztották meg, majd kannából, illetve merőkanalak segítségével az aljzatra öntötték. Erre terítették le a bitumenpapírt. Ez egyrészt bonyolult, igen büdös és egészségtelen volt, és nem feltétlenül adta azt a minőséget, amit a mostani megoldások nyújtani tudnak.

A bitumenlemezt használhatjuk tető, lapostető, pince, lábazat, aljzat, padló és terasz szigetelésére is.

A lemezek fektetése egyszerűbb feladattá vált a legtöbb kivitelezési munkához viszonyítva. Azonban gyakorlat és megfelelő ismeret nélkül nem ajánljuk ennek házilagos elvégzését. Egy rosszul kialakított szigetelést utólag egyáltalán nem, vagy igen nagy költségek árán lehet javítani. Szakemberen nem érdemes spórolni! Itt is az az aranyszabály, hogy amennyiben lehetséges, megbízható, leinformálható, gyakorlattal rendelkező, régóta ezzel foglalkozó vállalkozót vegyünk igénybe. Amennyiben mégis magunk akarunk nekiállni, például egy kisház vagy tároló szigetelésénél, akkor jó, ha az alábbiakat figyelembe vesszük.

 

Mint a legtöbb esetben, itt is a felület megfelelő előkészítésével érdemes kezdeni. Legyen sík, száraz, tiszta, portól mentes. Alapozót mindenképpen használjunk. Érdemes azonos gyártmányt, vagy a kiválasztásnál szakember segítségét kérni, hogy megfelelő legyen az eredmény. Az alapozók többségét szórófej vagy ecset, henger segítségével kell a felületre felvinni. A száradási idő betartása fontos, mert az alapozó száradását követően lehetséges a szigetelőlapokat lefektetni. Lánghegesztővel kell a bitumenlemezeket lerakni, méghozzá úgy, hogy az aljukat melegítjük fel. A lánghegesztő tulajdonképpen egy gázégő, amely nyílt láng használatával állítja elő a hőt. Ezt akár bérelhetjük vagy vásárolhatjuk is. Az átfedések méretei a lemezek között lényegesek és fontosak, ezek egyenletességére oda kell figyelnünk. Több réteg terítése esetén egymáshoz képest eltolva, átlapolva kell fektetni.

Ahol nem lehet a lemezeket lefektetni, oda érdemes a kenhető bitument választanunk. Sarkoknál kiszögelléseknél, csatornáknál, kéményeknél, födémáttöréseknél bitumenes lemezből készült gallérral alakítható ki a megfelelő vízzárás. A kenhető bitument a régi lapok javításánál is használhatjuk. Ezek legtöbbször nem sima bitumenek, hanem különböző vízhatlan vegyi anyagok használatával előállított szigetelők.

A lemezek kiválasztásánál figyelni kell a felhasználási terület különleges igényeire, mert ez döntően befolyásolhatja a kiválasztandó típust. Új építésű épületek földszinti aljzatszigetelésénél a legtöbb esetben elegendő egy réteg, ha min. 4 mm vastagságú az a szigetelőlemez. Ebből a kivitelből üvegfátylas, üvegszövet, illetve oxidbitumenes variációk közül válogathatunk. Mindenképpen két réteg szükséges, ha a szigetelőlemez vastagsága nem éri el a fenti értéket. Függőleges szigetelésnél, illetve hajlatok esetében elasztomer modifikált lemezek alkalmazását javallják. Pince, garázs, tároló szigetelése esetén, amikor az a föld alatt helyezkedik el, döntő a megfelelő szigetelés, mert nem mindegy, hogy talajvíz, vagy csak talajnedvesség ellen kell a védelem. Függőleges modifikált lemezek választásakor a felhelyezést a fentiektől eltérő módon kell megoldani. Mivel itt a vízbetörés már komoly veszély, ezért ide már mindenképpen keressünk szakembert.

Egy biztos, a bitumennel végzett munkafolyamat összetett, figyelmet igényel, és nem veszélytelen, ezért érdemes szakemberre bíznunk. Egyedül és védőöltözet nélkül ne álljunk neki.