Újház Centrum
0
Hőszigetelés megduplázása Építkezés

Hőszigetelés megduplázása

2019. március 27.

Szigetelni ma tulajdonképpen nem is lehetőség, hanem már sokkal inkább kötelesség. Legyen szó építkezőről, vagy felújítóról, a szigeteléssel mindenkinek foglalkoznia kell. Sokszor nem is keveset, hiszen a szigetelőrendszerek a víz és a hőszigetelés képében nagyon bonyolult rendszert alkotnak- egymással is. Új építés esetén az ember dolga könnyebb, hiszen az előírások ma már tisztán meghatározzák, mit, és milyen mértékben kell szigetelni.

A felújítók szabadsága nagyobb, hiszen a már meglévő épületállomány korszerűsítését nem lehet mindenkinek előírni. Szigetelés felújítása gyakran abból következik, hogy valamilyen hiba tapasztalható az épület használata közben. De milyenek lehetnek ezek a hibák?

Szigeteléssel az építkezés minden területén találkozhatunk, így a meghibásodások lehetősége is sokféle lehet. Víz, és talajnedvesség elleni szigetelés jó esetben pincéket, falakat, lábazatot, teraszt véd. Az ilyen masszív épületszerkezetek alatti szigetelések felújítása kijavítása a legkörülményesebb, és egyben a legköltségesebb. Nem lehetetlen, de duplán meggondolandó, mikor, és hogyan vágunk bele.

Hőszigetelés felújításába, pótlásába viszont okkal kezdenek többen is bele. Ez egy egyszerűbben kivitelezhető folyamat, de nem jelenti azt, hogy nem anyag, és időigényes. Hőszigeteléssel az aljzatban, a falak külső, vagy belső síkján (ritkább, speciális eset), és a tetőszerkezeteken találkozhatunk. Az aljtatlemez hőszigetelése öregebb házak esetén még napjainkra sem vált általánossá, így itt leginkább a pótlásnak kell a legtöbb esetben bekövetkezni. 6-8 cm lépésálló hőszigetelés már jelentős változáshoz vezet, amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a hozzáadott szigetelés építésirendszere nem csökkenti-e kritikus szint alá a belső tért szabad magasságát. Ez lakótereknél 2,50 méternél húzódik.

Falak hőszigetelésének felújítása már gyakoribb eset. A hőszigetelési hullám már épp annyival korábban elkezdődött, hogy az egykor elégségesnek mondott hőszigetelés vastagsága ma már kevésnek bizonyuljon. A fali hőszigetelések szerkezetükél fogva viszont nem arra lettek kitalálva, hogy még további rétegek terheit is elviseljék. Többük csak ragasztással rögzül a felületre. Amennyiben a hőszigetelés vastagságának utólagos növelésére kerül sor, a leginkább javasolt, és legtartósabb megoldás, ha a régi szigetelést eltávolítjuk, és a vastagabb szigetelőanyaggal szigeteltetjük le az épületet. Itt figyelembe kell venni azt is, hogy az ablakfülkék oldalán ablakcsere/ falnyílás átalakítás nélkül nem lesz lehetőség a teljes vastagságú szigetelés befordítására.

Tetőszigetelések esetén már bonyolultabb a helyzet. Egyrészt megkülönböztetünk egymástól magas, és lapostetőket. A lapostető hőszigetelésének megduplázása sosem jár egyedül, mindig a vízszigetelés felújítását is magával hozza, így költsége anyagigény szempontjából is magasabb. Szemben a falakkal a lapostetőn nyugodtan rászigetelhetünk a meglévő tetőszerkezetre. A két hőszigetelőrendszer teljesítménye összeadódik, a nedvesség elleni védelmi pajzsot pedig az új vízszigetelés fogja képezni. A lejtésképzés már az első szigetelőrendszerrel megvalósult, a lefolyók, folyókák cseréje pedig minden ilyen munkához szervesen hozzátartozik.

Magastetők esetén a szigetelés nagyon gyakran vékonynak, a szélvédelem pedig elégtelennek bizonyul. Talán a tetőtérbeépítéssel rendelkezőké a legnagyobb csoport, akik ezzel a problémával leginkább szembesülnek. A szigetelés vastagságának növelése itt megduplázással is létrehozható. Bontásra minden esetben szükség lesz. Ehhez ismernünk kell magastető szerkezeti felépítését, mely a hőszigetelését leggyakrabban a szarufák közt hordja. A szarufa vastagsága tehát alapvetően határozza meg a beépíthető vastagságot. Ezt úgy lehet megnövelni, ha tetőhéjalás visszafejtése után a szarufákat megmagasítjuk, és az így nyert üregekben bővítjük a hőszigetelést. Az ilyen eljárásoknál még a szigetelés megvastagításánál is fontosabb a modern tetőfóliák alkalmazása, mely a legmagasabb páratechnikai és szélvédelmi elvárásokkal szemben is megfelelnek. A szakszerű tetőfólia a kiszelelés ellen véd kiválóan, így a szigetelési rendszer fontos részét képviseli. Aki a hőszigetelés megnöveléséhez nem kívánja lebontani a tetőhéjalást, a belső burkolatok bontása után ugyanezt belülről is elvégezheti, a lakótér méretének jelentős csökkentése árán.

Az olvasottak után biztosan mindenki számára világossá vált, hogy a meglévő hőszigetelések vastagságának növelése szinte ugyanolyan összetett feladat, mint az új szigetelések elkészítése. Egy jól szigetelt házat viszont komfortosabb, és gazdaságosabb használni, így mindenképpen megéri elgondolkodni azon, hogy magunk is belevágjunk-e.