Újház Centrum
0
Nagyobb otthon, költözés nélkül Felújítás

Nagyobb otthon, költözés nélkül

2016. november 24.

Ha bővül a család, vagy ha a gyerekek már túl nagyok egy közös szobához, akkor otthonunk szűkössé válhat. Ilyenkor érdemes a tetőtérben rejlő lehetőségeket kihasználva „felfelé építkezni”. Íme 5+1 tipp a VELUX vállalat szakértőitől azoknak, akik szívesen belevágnának a tetőtér lakhatóvá-tételébe.

A magyar otthonok többségében a tetőtér kihasználatlan helyiség annak ellenére is, hogy egy nagyobb otthon vásárlásához szükséges összeg töredékéből kényelmes lakótérré alakítható. Néhány alapvető szabállyal viszont tisztában kell lennünk, ha belevágunk a tetőtéri otthon kialakításába:

1. A tetőtér beépítése időigényes, és előfordulhat, hogy biztonsági okokból az építés egyes fázisai alatt nem tartózkodhatunk a házban.

2. A kivitelezés megkezdése előtt szakemberrel vizsgáltassuk meg a tetőszerkezet állapotát és a ház alapjának teherbírását.

3. Amennyiben az épület statikai szerkezetét nem módosítjuk, akkor nincs szükség építési engedélyre. Ennek ellenére érdemes utánajárni, hogy az átépítés megkívánja-e a hatósági engedélyt.

4. A megfelelően elhelyezett lépcső, ablakok, vezetékek és válaszfalak lehetővé teszik, hogy az igényeinknek megfelelően további átalakításokat végezzünk, összevonjunk vagy leválasszunk helyiségeket.

5. Szakemberrel közösen készítsünk egy költségbecslést, így nem érhet bennünket meglepetés.

5+1. A kivitelezés során használjunk minőségi építőanyagokat. A fő elemeket a későbbiekben nehéz és igen költséges cserélni.

A komfortos lakótérhez nélkülözhetetlenek a kiváló minőségű ablakok, amelyekkel megelőzhetjük a párásodást, a penész kialakulását, illetve a levegőtlenséget. A VELUX tetőtéri ablakokkal és a hozzájuk illeszkedő kiegészítőkkel bármely évszakban kellemes lesz a klíma a helyiségekben. Nyáron VELUX árnyékoló használatával akár 5 fokkal hűvösebb lehet a tetőtér, míg a VELUX redőnyök télen akár 14%-kal javítják a tetőtéri ablak hőszigetelési képességét. További információ és tippek a tetőtér kialakításához: http://www.velux.hu/