Építkezési kedv kutatás

2023. november 7.

Új támogatási formára várnak a magyarok – a lakosság több mint fele felújítana, ha lenne több állami segítség.


Megcsappant a magyarok építkezési kedve. Az Újház legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 63 százaléka egyáltalán nem tervez a következő évben felújítási munkálatokat, miközben csupán 19 százalék elégedett ingatlana jelenlegi állapotával. A lakosság 31 százaléka kizárólag állami támogatással tudna belevágni az építkezésbe vagy felújításba.

Magyarország meghatározó építőanyag kereskedelmi hálózata, az Újház 2023 őszén reprezentatív kutatást végzett, hogy felmérje a lakosság építkezési kedvét és kilátásait a következő egy évre. Míg a válaszadók több mint negyede (29%) tervez kisebb, 10 millió forint alatti összegből felújítani, addig közel kétharmaduk (63%) nem vágna bele felújítási munkálatokba 2024-ben. Legtöbben (32%) a közelmúltban kialakult gazdasági helyzetből fakadó anyagi nehézségeket nevezték meg döntő oknak az építkezés elmaradásakor. Továbbá magas volt (27%) azon válaszadók száma is, akik úgy értékelik, hogy alacsony havi bevételükből eredően nem engedhetik meg maguknak a felújítást vagy építkezést. Kiemelendő, hogy eközben a magyarok mindössze ötöde (19%) elégedett ingatlanának jelenlegi állapotával.

Sokan támaszkodnának állami segítségre a felújítási munkálatok kivitelezéséhez. A válaszadók több mint fele (55%) kifejezetten tervezne az állami támogatásokkal, sőt 31 százalékuk kizárólag támogatások segítségével tudna építési munkálatokba kezdeni. Ugyanakkor nagy számban fordultak elő azok a válaszadók is, akiket még a támogatások sem tudnának rávenni az építkezésre, felújításra. Mindössze a megkérdezettek 11 százaléka vágna bele támogatás igénybevétele nélkül az építési munkákba.

 

„Az állami segítség szerepe nagyban befolyásolja a lakosság építkezési kedvét és lehetőségeit. Mivel főleg anyagi akadályok állnak az ilyen jellegű munkák útjába, így nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele, 47 százaléka új támogatási formára vár, hogy finanszírozni tudja a felújítását, építkezését. Nagyon bízunk abban, hogy a kormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fog szentelni az építőiparnak” – tette hozzá dr. Rázsóné Szórády Csilla, az Újház vezérigazgatója. „Akinek van lehetősége belevágni építkezési, felújítási munkálatokba, számukra nagy segítséget jelenthet, hogy a várakozási idő jelentősen csökkent mind az építőanyagok, mind a kivitelezők körében.”

Vegyesen gondolkodnak azzal kapcsolatban a magyarok, hogy mekkora a legalacsonyabb összeg, amiből érdemes felújítást kezdeni. A válaszadók közel fele (49%) úgy érzi, hogy 1 millió vagy annál kevesebb összegből is neki lehet látni, míg 26 százalékuk 1 és 3 millió forint birtokában tenné meg ezt.

Kiegyenlített válaszok érkeztek arra vonatkozóan, hogy milyen építési, felújítási munkákba kezdenének a magyarok 2024-ben. A válaszadók közel egyharmada (30%) cserélné ki nyílászáróit jövőre, negyedük tetőfelújítást, 22 százalékuk szigetelést végeztetne, hogy növelje ingatlana hőmegtartó képességét. További érdekesség, hogy a válaszadók 13 százaléka alakítana vagy újítana fel kéményt ingatlanában, aminek hátterében az energiaárak magas szintje és az alternatív fűtési rendszerek elterjedése állhat.

További információ:

Döry Gábor                                                                  Tóth Annamária

Újház                                                                             ACG PRo

dory.gabor@ujhaz.hu                                                 toth.annamaria@acg.hu

__________________________________________________________________________

Az Újházról

A több mint 25 éves múlttal rendelkező Újház hazánk meghatározó, teljes mértékben magyar tulajdonú építőanyag-kereskedelmi hálózata. A közel 2600 főt foglalkoztató, családias alapokon nyugvó, az ország közel 80 pontján megtalálható hálózat a termékek széles skáláját és elvárásokat felülmúló szolgáltatásokat nyújt vásárlói számára. Az Újház megbízható, szakértő partnerként támogatja időtálló, fenntartható és korszerű épületek létrejöttét, és segíti a gondtalan otthonteremtést. A vállalat 2022. évi árbevétele 113,5 milliárd forint, amelyből 35,5 milliárd a Budapest környéki régióból származik. További információ: www.ujhaz.hu

 


[1] Az Opinio által, 1222 fős minta alapján, a 15-59 éves okostelefonnal rendelkezők, kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentált sokaság körében végzett felmérés. Az adatfelvétel országos mintából, 2023. október első hetében történt.