Még most sem késő! Készítse fel tetőterét a kánikulára

2019. július 16.

A júliusi hőségriadó sokakat ráébresztett arra, hogy nem csak télen az elillanó hő ellen kell felvenni a harcot, hanem a kánikulában beáramló meleg ellen is szükséges védekezni. Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának szakértői szerint azonban már három lépésben csökkenthetjük a tetőtérben mért extrém hőmérsékletet.


Tetőfelújítás A-tól Z-ig

A június végén kezdődő rekkenő hőség sok lakástulajdonos számára megmutatta otthona gyenge pontját. Ez a tetőtér volt, ahol a kánikulában akár 35-38 fokot is mérhettünk. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint azonban még most sem késő belevágni a tetőtér átalakításába annak érdekében, hogy a még forróbbnak ígérkező július végét és augusztust már hűvös helyiségekben tölthessünk. Úgy vélik, az első és legfontosabb lépés a tető hőszigetelése, mellyel máris több Celsius-fokot csökkenhet a tetőtérben mérhető hőmérséklet.

- A tető hőszigetelését végezhetjük kőzetgyapottal a szarufák fölött és alatt is, ezen munkálatokhoz eltérő szigetelőanyag szükséges. A leghatékonyabb végeredményt azonban akkor várhatjuk, ha a szarufák közötti kőzetgyapotos hőszigetelést egy másodlagos, szarufák feletti hőszigeteléssel egészítjük ki. Ebben az esetben sajnos a cserepek cseréje is szükségessé válhat - magyarázzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői. Hozzáteszik: amennyiben egy komplex beruházásra nem nyílik lehetőségünk, úgy a szarufák alatti szigeteléssel érdemes kiegészítenünk a munkálatokat.

Bukó, nyíló, fix? A lényeg az üvegben rejlik

A hő azonban a tetőtérbe nem csak a tetőszerkezeten keresztül tud bejutni, hanem az elavult nyílászárókon át is, amelyek a téli hidegben jelentős mértékben megnövelik a fűtésszámlánkat, a nyári hőségben pedig fokozott klímahasználatot okoznak.

- Ellenőrizzük a nyílászáróinkat! Az egyrétegű üvegezésű változatokat mindenképpen érdemes lecserélni, ha pedig azt tapasztaljuk, hogy a hő áramlik befelé a keret csatlakozásainál, vagy a fal kapcsolatánál, szintén fontoljuk meg a korszerűbb nyílászárók beszerzését - mondják az újHÁZ Centrum szakértői.

Úgy vélik, ma már egyaránt beépíthetők fából és műanyagból készült olyan ablakok is, amelyek kerete az üvegtáblákat légmentesen fogja össze, a köztük lévő rész pedig vákummal van kitöltve. Ezek energetikai szempontból igen hatékonynak számítanak, a nulla energiaigényű öko-otthonokba azonban ma már edzett, rétegragasztott, biztonsági üveggel ellátott darabokat telepítenek a kivitelezők. Az innovatív nyílászárók azon túl, hogy eredményesen veszik fel a harcot az illanó hővel szemben még a szélsőséges időjárási körülményeknek is remekül ellenállnak.

A pont az I-n

Mindezeken túl az ablakokon keresztül beáramló hőt árnyékolókkal is felfoghatjuk. Az okosotthonok elengedhetetlen részeinek számító intelligens redőnyrendszerek mellett a vastag textíliából készült sötétítőfüggönyök is alkalmasak arra, hogy több Celius-fokkal csökkentsék helyiségünk hőmérsékletét.

Amennyiben pedig az újHÁZ Centrum szakértői által javasolt mindhárom energiahatékonysági beruházást elvégezzük, akár klímahasználat nélkül is elérhetjük a nyáron ideálisnak számító 23-25 fokos tetőtéri hőmérsékletet. Ez pedig a kánikulában mért 35-38 fokos kiindulási értékhez képest több mint tíz Celsius-fokos csökkenést is jelenthet energiafelhasználás, azaz rezsiköltség-növekedés nélkül.

További híreink

Az Antao Kollekció: Harmatcsepp inspirálta tökéletlenség a Villeroy & Boch fürdőszobájában

A reggeli séta az erdőben sokak számára a nyugalmat és a harmóniát jelenti. A friss levegő, a csend és a természetes világosság mindenkit feltölt, és segít megtalálni a szellemi kiegyensúlyozottságot. Mostantól az Antao kollekcióval ez az érzés átültethető a fürdőszobába is. A kaschkasch tervezőpáros munkája révén a Villeroy & Boch egy új és lenyűgöző fürdőszobai kollekciót mutatott be, amely tökéletesen megidézi az erdei séták nyugtató hangulatát.

Tovább