Újház Centrum
0
Új konyha egy nap nap alatt - filléres praktikák Design

Új konyha egy nap nap alatt - filléres praktikák

2018. május 16.

Legyen szó megunt konyhánk átalakításáról vagy egy albérleti kis helyiség felújításáról, nem kell hatalmas költségekbe vernünk magunkat ahhoz, hogy látványos eredményeket érjünk el. Elég néhány egyszerű praktikát betartanunk, és néhány kiegészítőt beszereznünk ahhoz, hogy konyhánk egy csapásra átalakuljon. Négy remek tanácsot gyűjtöttünk egy csokorba, így az újHÁZ Centrum design blogjának javaslatait követve pár óra leforgása alatt rá sem fog ismerni korábbi helyiségére.

1. Bútormatrica

A jó állapotban lévő, ám megkopott vagy megunt konyhaszekrényeinket percek alatt újjá varázsolhatjuk öntapadós bútormatrica segítségével. Választhatunk kőmintásat, faerezetűt, de abszolút modern változatot is. Felhelyezés előtt az eredeti bútorfelületet zsírtalanítsuk, majd óvatos mozdulatokkal simítsuk rá a fóliát. A kilógó széleket sniccerrel vágjuk le, az esetlegesen keletkező apró légbuborékokat pedig tűvel szúrjuk ki és szintén alaposan simítsuk le.

2. Gyors festés          

Ha nem szeretnénk bútorunkat matricával átalakítani, dönthetünk úgy is, hogy átfestjük őket. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy konyhaszekrényeink jó minőségű fából készüljenek. Csiszoljuk le a régi festéket, portalanítsuk, majd vigyünk fel rá egy réteg alapozót, hogy aztán jöhessen a színezés. Érdemesebb világos árnyalatokban gondolkodni, hiszen így nemcsak divatos végeredményt kapunk, hanem optikailag is tudjuk növelni, világosítani a teret.

3. Falak újjászületése

Egy gyors tisztasági festés, néhány csempematrica és pár dekorációs festmény a falra, és néhány óra alatt máris új konyhában találhatjuk magunkat. A falfestékek közül válasszunk világosabb árnyalatot, amely remekül harmonizál konyhabútorunkkal és csempéinkkel. Ez utóbbiakra vigyünk fel új bordűr mintázatot, de látványos eredményt érhetünk el akkor is, ha újrafugázzuk egy meghökkentő színnel. Ez esetben a kontraszt miatt garantáltan minden tekintetet vonzani fog. Csakúgy, mint a falakra felrögzített nagyobb méretű festmények, képek, amelyek vidám, letisztult, modern, vagy éppen természetes hatást tudnak kelteni a helyiségben. Dönthetünk azonban úgy is, hogy konyhánk egyik falát táblafestékkel kenjük le, így míg a felnőttek sütnek-főznek, addig a gyerekek legálisan rajzolhatnak a falakra, vagy éppen felírhatjuk az aktuális heti menüjavaslatunkat, bevásárlólistánkat is.

4. Járólapcsere egy óra alatt

Nem kell azonnal újraburkolásra gondolnunk akkor, ha sérült, unalmas járólapunkat cserélnénk. Vásároljunk PVC-t, ami azon túl, hogy melegebb felületet biztosít a köveknél, különösebb szakértelem és rutin nélkül lefektethető, ráadásul amilyen könnyen lehelyezzük, ugyanolyan egyszerűen fel is szedhetjük majd a későbbiekben. A gyártók, csakúgy, mint a bútormatricák esetében, igyekeznek mindenki igényeit kielégíteni, így a kínálatban toszkán csempehatású daraboktól kezdve vintage stílusú térkőmintán át a betonhatású darabokig minden megtalálható.

Látható, hogy nem kell százezreket költeni az átalakításra, ráadásul időt is megtakaríthatunk ezekkel a filléres praktikákkal, az eredmények azonban gyorsak, hatékonyak és látványosak lesznek. Ne feledjük, fókuszáljunk három területre: a falakra, a járólapokra és a konyhaszekrényekre. Mindenhol egy apró módosítás, és az összhatás valóban egy új konyha látszatát kelti majd.