Újház Centrum
0
Padlásfödémek szigetelése Építkezés

Padlásfödémek szigetelése

2017. március 22.

Ma már senkinek nem kell magyarázni, miért fontos a padlásfödémek szigetelése. Az azonban nem feltétlen egyértelmű, hogy hogyan lehet, és mivel érdemes szigetelni. Létezik több jó megoldás is, nem irreleváns azonban, hogy mit akarunk szigetelni.

Pontosabban fogalmazva, nagyon meghatározó a szigetelni kívánt födém anyaga. Páratechnikai szempontok szerint ugyanis nem hogy szigeteléshatékonyságot csökkentő, hanem egyenesen szerkezetkárosító hatása is lehet a rosszul kivitelezett szigetelésnek. Mivel manapság új technológiák hada vesz körül minket, nem árt, ha rendelkezünk némi alapinformációval.

Kezdetnek érdemes megkülönböztetnünk egymástól a fa és a betonbázisú födémeket. A nyers födém felületi megjelenése nem mindig enged egyértelműen következtetni a teherhordó szerkezet anyagára. Egyszerű példa a kerámiahéjú, phorotherm födém. Égetett kerámiának néz ki, vakolni ugyanúgy kell, mint a téglafalat, de a teherhordásban a szerkezet vasbeton része a felelős. Hővezetés szempontjából is kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik, mint az egyszerű vasbeton társai. De ide sorolhatnánk azokat a fa gerendás födémeket, melyek nem fa deszkákkal vannak leburkolva, így nem látszik az alapanyag.

Hogy kicsit jobban beleláthassunk a probléma lehetséges okaiba, érdemes néhány alapvető tudnivalót tisztáznunk. Legfőképp a szerkezeti anyagok; mint fa, beton, kerámia saját tulajdonságai a meghatározóak. Ezek egymástól hőszigetelési, és páratechnikai szempontból is gyökeresen különböznek. Épp ezért nem kezelhetjük őket azonosan.

A fafödém például különösen érzékeny a nedvességre. Bár fa említése legtöbbször a kedvező páratechnikai tulajdonságai kapcsán kerül szóba, nem jelenti azt, hogy probléma nélkül elviselne komolyabb páraterhelést. Különösen fontos elkerülni azt, hogy a pára beszoruljon a szerkezetbe- a kiszellőzést lehetővé kell tenni. Ez már alapjaiban determinálja, hogy milyen szigetelőanyagokat alkalmazhatunk. A műanyagbázisú hőszigetelések ebben az esetben nagyobb kockázatot jelentenek, mint a szervesek. (mint EPS, XPS)

A beton – legyen az monolit, vagy gerendás födém – sokkal kevésbé érzékeny a megrekedt nedvességre. Igaz, amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon, mivel a betonfödém saját hőszigetelési tulajdonságai sokkalta rosszabbak a fafödémnél. Azt már nem is érdemes említeni, hogy a fafödémhez képest a kivitelezési ideje is jóval hosszabb. A zsaluzási, és száradási időket a fafödémnél el is felejthetjük, ezzel nem kell számolni, és ezt a kivitelezők is pontosan tudják.

A födém anyagának kiválasztása elsősorban tradicionális-, vagy az idő-, ár- szempontokat figyelembe véve alakul ki. Ha ebbe nem tudunk beleszólni, kénytelenek leszünk a meglevő szerkezethez alkalmazkodni. A fafödém a felülről érkező nedvességre jóval érzékenyebb, de a szerkezetben keletkező nedvesség útját a szigetelésből kifele szabaddá kell tenni. Ez kétféle folyamattal érhető el- egyrészt a lakótér felől bejutó párát kell leredukálni a lakótér felőli oldalra beszerelt párafékező fóliával, másrészt a kilépő oldalt kell védeni vízhatlan, de páraáteresztő fóliával. A hatékonyság végett ez a szigetelőanyag felett helyezkedik el. Azonban ennek megléte nem kötelező, tehát nagyon is fontos, hogy legyen felső védelme a szigetelésnek. Ezt a szerepet kiválóan betöltheti a tetőfólia, mely vízzáró, de páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezi k. Amennyiben van tetőfólia a cseréplécek alatt (tehát magastetőről beszélünk), akkor az tökéletesen betölti ezt a szerepet, nem kell a födémen fekvő szigetelésnél ráduplázni. Ilyenkor ugyanis a szélhatás is kisebb a padlástérben, mely kihűtené a szigetelést.

A betonfödémek szigetelése, amennyiben lemondunk a járható padlás-padozatról, egészen egyszerű, szinte bármilyen szigetelőanyagot alkalmazhatunk. A fa esetében legtöbbször valamilyen szerves, szálas szigetelést szokás alkalmazni. Ezek nem szívják fel a nedvességet, rágcsálók sem szeretik. Fontos megemlíteni, hogy a fafödém esetén a gerendák közt is szigetelünk, nem csak a felső síkon. Manapság egyre népszerűbb a cellulóz szigetelés. Ezt amolyan papírdara formában kell elképzelni, és úgy fújják be a szigetelendő helyre, hogy egy viszonylag tömött anyag jön a létre. A cellulóz szigetelést nem csak a födémeknél alkalmazzák, de erről már olvashattak szigetelésblogunk hasábjain.

Tehát ahogy mai cikkünkből is kiderült, a fafödémek szigetelésére különös figyelmet kell fordítani, mert mulasztások esetén gombabetegségekkel, nem kívánatos fakárokkal fizetjük meg az elspórolt szigetelésminőség árát.