Újház Centrum
0
Vízmelegítők cseréje Építkezés

Vízmelegítők cseréje

2017. október 26.

Mindenkit kellemetlenül érintene, ha egy hűvös reggelen azzal kell szembesülnie, hogy nem folyik a csapból meleg víz. Mint minden háztartási eszköz, a bojler is tönkremehet, de energiatakarékossági szempontokat szem előtt tartva nem érdemes addig várnunk, míg végleg megadja magát. Hogy miként járhatunk el háztartási vízmelegítőink cseréjekor, arról legfrissebb cikkünkben írunk.

Manapság sok szó esik arról, hogy az öreg vízmelegítőket mikor, hogyan, és mire lehet, vagy érdemes lecserélni. Egyre több szabályozás van érvényben, ami a saját, illetve a lakóközösségünk biztonságát szolgálja. Régen az elromlott FÉG átfolyós gázmelegítőnk helyett vettünk egy ugyanolyat, és ugyanoda szereltük fel, de így tettünk az öreg Hajdú hőtárolós bojlerünkkel is. Ma azonban számos kérdést kell körbejárnunk, mielőtt elhatározásra jutunk. Jelen cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget, a döntés megkönnyítésének szándékával, a teljesség igénye nélkül.

Csere esetén az alábbiakat érdemes mérlegelnünk:

  1. Gáz, villany, vagy napkollektor?
  2. Az adott ingatlanban milyen feltételek és lehetőségek vannak?
  3. Az új készüléket milyen módon tudjuk szabályosan bekötni?
  4. Kell e külön engedélyeztetni? Milyen engedélyek szükségesek a beszereléskor?
  5. Mennyibe kerül az eszköz, beépítéssel együtt?
  6. Átfolyós vagy hőtárolós legyen?
  7. Kombi kazánt válasszunk-e?
  8. Mennyi a készülék energiafelhasználása (milyen energiatanúsítvánnyal rendelkezik)?
  9. Milyen időtartam alatt térül meg beruházásunk?
  10. Hány év garanciát kapunk az adott modellhez?

A fenti felsorolásból is látszik, hogy több kérdést is érdemes meggondolni. A végleges elhatározás előtt kérjük ki mindenképpen a kereskedő, illetve a beszerelést végző személy véleményét. Ez azért is fontos, mert a jogszabályok napról napra változhatnak. Így az a szakember, aki az eszközt telepíteni fogja, segítségünkre lesz abban, hogy jó döntést hozzunk, üzembiztosan működjön a választott termék, valamint a szükséges engedélyek is a rendelkezésre álljanak.

Gázkészülékeknél a leggyakoribb probléma az, hogy a készülék által használt kémény nem megfelelő. Nincs az előírások szerinti, bélelt kürtő, hiszen ez korábban nem volt kötelező. Esetleg öreg már, vagy elhasználódott. Gond lehet az is, hogy az új minőségi nyílászárók jó szigetelésének köszönhetően kevesebb levegő áll a rendelkezésre. Ezáltal a huzat sem lesz megfelelő, ami elengedhetetlen a biztonságos működéshez.

A hagyományos gravitációs kéményen keresztül az égéstermék nem tud megfelelően távozni. Ugyanígy a szén-monoxid sem, ami igen veszélyes. Természetesen egy megfelelően telepített és üzemeltetett gázbojler gazdaságos és biztonságos is.

Számolnunk kell azzal, hogy egy régi ingatlanban az ilyen jellegű vízmelegítők cseréje nemcsak a készülék cseréjét, hanem adott esetben a kémény átalakítását, bélelését, valamint légbevezetők beépítését is jelentheti, ami tetemesen növelheti a költséget.

Amennyiben gázzal szeretnénk továbbiakban is megoldani a meleg víz előállítását, érdemes megvizsgáltatnunk a gázkazánunkat is. Ha az is öreg és csereérett, akkor egy kombi-kazán ideális választás lehet. Mivel már csak kondenzációs kazánt lehet vásárolni, így egy kémény- és készülékcserével megoldható a „fejlesztésünk”. A kéménymunkálatok elengedhetetlenek, ha hagyományos kazánt cserélünk. Ennek oka, hogy ezeknek az égéshez szükséges levegőt a duplafalú kürtő biztosítja, tehát nem bentről veszi el az oxigént. Ezért közvetlen kapcsolat nem áll fent a benti tér és az égéstér között. Így biztonságos, és szén-monoxid mérgezéstől nem kell tartanunk.

Másik lehetőség, hogy villanybojlert választunk. Ebben az esetben nincs kémény, így a több százezer forintos kéménybélelést elkerülhetjük. A szén-monoxid veszély sem áll fenn. Fontos azonban tudni, hogy amennyiben a bojler beüzemelésének feltételei nem adottak, ott azokat mindenképpen meg kell oldanunk. Szerencsére ezek nem járnak nagy átalakítási munkálatokkal és nem is jelentenek nagy költséget.

Több ilyen, kötelezően előírt megoldás van, ami a biztonságunkat szolgálja. Külön földelt áramkör, külön kismegszakítóval, és a hálózatba kötött FI relével (érintésvédelmi kapcsoló). Utóbbi ajánlott minden házban, mert biztonságos, nem drága és az esetek többségében csak jól működő, jól kötött hálózatban működik.

Rossz bekötésű rendszer esetén azonnal leválik, így az adott villanyszerelő feladata az, hogy a hibát megkeresse és elhárítsa. Ez teljes mértékben a mi érdekünk, de természetesen jelentős anyagi vonzattal járhat. Fontos tehát, hogy szakember végezze a bekötést, aki az érvényben lévő előírásokat is betartja.

A helytelen bekötés nem feltétlenül jelent azonnali veszélyt, hanem évek múlásával egy esetleges zárlat esetén, a szabálytalanul, rosszul bekötött, nem ellenőrzött bojler akár meg is rázhat, életveszélyt okozhat. Ezért fontos itt is a megbízható eszköz és szakember együttese.

Újabban sok cég végez komplex szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy az értékesítést és a beszerelést is maguk végzik. Megfelelő árajánlat esetén jó választás lehet. A helyszíni felmérést követően, az engedélyek beszerzésében, az átalakításban és a telepítésben is a segítségünkre lehetnek. Ezen felül a készülékek kiszállításában és a régi darabok elszállításában is közreműködhetnek. Mivel ezek a gépek veszélyes hulladéknak minősülnek, fontos, hogy az előírásoknak megfelelő helyre kerüljenek és újrahasznosításuk is biztosítva legyen.