Újház Centrum
0
Zöldtetők víz,- és hőszigetelési szempontból Építkezés

Zöldtetők víz,- és hőszigetelési szempontból

2018. február 20.

A téli időszak végére az ember a téli sötétség és bezártság érzet hatására egyre jobban kívánja a természet közelségét, a flóra és fauna testközeli megtapasztalását. A természet zöldjét azonban nem csak a parkokban, erdőkben érezhetjük magunkhoz közel, hanem a tetőn is. A zöldtető kivitelezése ma már nem számít űrtechnikának, de ha még az ősz beköszönte előtt élvezni szeretnénk előnyeit, a tervezést érdemes már a cikk olvasása után megkezdeni.

Zöldtetőfajták, általános tudnivalók

Ha zöldtetőről beszélünk, meg kell különböztetnünk két alapverziót, az extenzív, és az intenzív zöldtetőt. Míg az extenzív zöldtető egy alapvetően fűfélékre méretezett, természetbarát épülethéjat jelent, addig az intenzív zöldtető esetében olyan növények is megjelennek, melyek nagyobb méretű gyökérzettel rendelkeznek. Ebből az is adódik, hogy az extenzív zöldtetők lehetek akár gondozásmentesek is lehetnek, ellentétben egy intenzív tetővel.

Milyen födémre építhetem?

Mivel a zöldtető alapvetően legalább 12-15 centimétertől indul, ezért a zöldtetőt fogadó szerkezetnek mindenképpen el kell bírnia a föld képezte terhet. Bár nem gondolnánk, de ez a fogadószerkezet (falak, és födém) lehet akár fából is. A fa födém többekben ugyan megrökönyödést válthat ki, mivel a talaj egyet jelent a folyton nedves közeggel, de jó vízszigeteléssel egy egészen védett konstrukciót nyerhetünk.

Igaz, a fokozott veszély miatt fokozott szigetelésellenőrzési eljárásokra is szükség lehet, hiszen a faszerkezetnek egyszerre kell tudni kiszellőzni, és a födém teljes felületén a vízhatlan szigetelést a hátán hordani.

Kivitelezési problémák

Mivel a zöldtető – legyen az extenzív, vagy intenzív – mindig nagyobb szerkezeti vastagságot képvisel, mint egy nem zöldtetős födém, így ha zöldfelületet a szoba padlószintjére kívánjuk hozni, a födémben szintugrást kell eszközölni. Ezt pedig már a szigetelési folyamatok során foganatosítni kell.

Szigetelési alapelvek

Mint minden nedvességelleni szigetelés esetén, itt is egyszerre több védelmi zónával kell számolnunk, hisz a biztonságnak is ez a záloga. A szigetelés is csak akkor maradhat hosszú életű, ha a megfelelő lejtésnek hála a felületen nem áll meg a víz.

De melyik réteg képezze a lejtést, és hova folyhat el a felesleges nedvesség? Ugyanúgy, mint a lapostetők esetén, lejtetést a hőszigetelő réteg kialakításával a legegyszerűbb létrehozni. Ezzel fel is vetettük a hőszigetelés kérdését, minek folytatásaként felmerül, hogy egyenes, vagy fordított rétegrendben készüljön-e a hő-, és a vízszigetelés rendszere.

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni, az egyenes rétegrendről annyit kell tudni, hogy a vízszigetelő réteg a hőszigetelő réteg felett helyezkedik el. Ezáltal a lejtetést is a hőszigetelő réteggel alakítjuk ki.

Ennél a megoldásnál a hőszigetelés tartósan száraz maradhat, nedvesség csak a lakótérből a szerkezeten keresztül távozó pára formájában érheti el. Az estleges pára kiszellőztetéséről gondoskodni kell. Egyenes rétegrend esetén a vízszigetelő rétegre már közvetlenül a zöldtető szerkezeti rétegei kerülnének, így azt a sérülések elkerülése érdekében védelemmel kell ellátni.

Fordított rétegrendű zöldtetőknél a vízszigetelő réteg alulra kerül, míg fölülre a hőszigetelő réteg. Ebben az esetben olyan hőszigetelésről beszélünk, mely ellátja a vízszigetelés fizikai védelmének feladatát, emellett nedvességálló, enyhén nedvszívó, így egyszerre funkcionálhat a zöldtető legalsó, szivárgó, nedvességraktározó rétegeként. Mivel ebben az esetben nem a hőszigetelés képezi a lejtésképző réteget, így azt pótolni kell. Ez történhet könnyűbetonból, esztrichből.

Lejtetés

A lejtetés garancia az elfolyásra. Az elfolyó lehet vonalra, vagy pontra lejtetett. Nagyon fontos, hogy legyen akármilyen kicsi is a zöldtető felülete, egyetlenegy elfolyóval soha ne kockáztassuk a lefolyás biztonságát, ugyanis annak eldugulása esetén nincs más útja a nedvességnek. A pangó víz pedig rövid időn belül utat talál magának a legkisebb szigetelési hibákon keresztül is.

Előnyök

Egy zöldtető – ha a födém sem ázik be tőle – a ház éke lehet. Manapság még nagyon modern dolognak számít, sokan tartanak is tőle, de a szigetelési technológiák fejlődésével eljött az ideje annak, hogy a tető ne csak termelje a CO2-ot, hanem fel is dolgozhassa azt!