Kutatások szerint erre érdemes odafigyelni a felújítási boom előtt

2021. február 16.

2021 a lakásfelújítások éve lehet, amennyiben a nagyfokú munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírni fogja a megbízók rohamát – ez derül ki az újHÁZ Centrum által készített nem reprezentatív kutatásból.


2021. január elsejétől életbe léptek az állam új otthonteremtési támogatásai, melyek közül kiemelkedik a CSOK tetőtérbeépítésre történő felhasználása, az 50 százalékos felújítási támogatás és az 5 százalékos újépítésű lakásokra vonatkozó áfacsökkentés. Az újHÁZ Centrum képzett értékesítő munkatársaival várja az érdeklődőket kereskedéseiben és már most biztosak abban, hogy a támogatások mindegyike jelentős mértékben hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy az építőipar az idei évben dinamikus növekedésnek induljon az otthonok minőségének javulása mellett.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a családok körében elképesztő méreteket ölt a felújítási láz, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket” - húzzák alá. Ezt támasztja alá az újHÁZ Centrum közelmúltban, közel 100 szakkivitelező vásárlója körében végzett nem reprezentatív kutatása is, mely egyértelműen kimutatja, hogy a kivitelezők 45 százaléka két hónapra előre be van táblázva, 39 százalékuknak a munkái 2-4 hónap közötti időtartamra vannak lekötve, 16 százalékuk azonban már csak több mint négy hónapos várakozási idő mellett tud projekteket elvállalni.

Ennek oka kettős: egyrészről a kutatási adatok rávilágítottak arra, hogy a kivitelezők komoly kihívásokkal találhatják szembe magukat a felújítási boom kitörésének időszakában. A válaszadók harmada szerint kivitelezőként a szakképzett munkaerő felvétele nehézséget okoz, további 17 százalék számára pedig a dolgozók megtartása jelent nehézséget. Az időbeli csúszáshoz ugyanakkor az adminisztrációs terhek, a részletes árajánlatok elkészítése is hozzájárul. Éppen ezért meglátásuk szerint érdemes a családoknak néhány szempontot figyelembe venniük akkor, amikor az államilag támogatott felújításokat tervezik.

3+1 tipp dolog, amit a felújításkor érdemes szem előtt tartani

1. Az újHÁZ Centrum kivitelezők bevonásával készített kutatásából kiderült, hogy az építőipari szakemberek 42 százaléka munkadíjemelést prognosztizál, melynek mértéke az esetek csaknem felében 10-14 százalék körül mozog majd, így ezzel a többletkiadással célszerű számolniuk a megbízóknak.

  

2. A felmérés alapján várható hatalmas kereslet miatt a szakértők azt javasolják, hogy a családok minél hamarabb kössék meg a felújításra vonatkozó szerződést a kivitelezőkkel annak érdekében, hogy a munkálatokat a tervezett időben meg is tudják majd valósítani. Az újHÁZ Centrum 2020. végi márkakutatása rávilágított arra is, hogy a megbízók által tervezett felújítási munkálatok közül a legnépszerűbbek az ingatlan értéknövekedését eredményezik és a belsőtér átalakításához, így gipszkartonozáshoz, hangszigeteléshez, dekorkövek felhelyezéséhez kapcsolódnak, de szintén kiemelkedően sokan érdeklődnek majd a hideg- és melegburkolás, valamint a fürdőszoba felújítás iránt. Ezen munkálatok esetében akár négy hónaposnál hosszabb várakozási idővel is ajánlatos tervezni.

3. A kivitelezők lekötésekor azt javasolják, vegyék figyelembe a megbízók bizonyos építési munkálatok szezonalitását is. Ilyen például a hőszigetelés, mely esetében a felhasznált kötőanyagoknak sem az öt fok alatti hőmérséklet, sem pedig a túlságosan nagy meleg nem kedvez, így ezeket a márciustól május végéig, illetve szeptembertől novemberig tartó időszakra érdemes időzíteni.

+1 tipp: A megfelelő szakember kiválasztása kiemelkedően fontos, hogy sikeresen vigyük véghez felújítási projektünket. Van néhány olyan szempont, amelyek alapján csak az marad majd fent a rostán, aki tényleg nekünk való. Ehhez IDE KATTINTVA adunk útmutatót!