Újház Centrum
0
Top 4 Retró fotel, amit nem lehet nem imádni Design

Top 4 Retró fotel, amit nem lehet nem imádni

2019. február 28.

A retró stílust valamilyen formában mindannyian szeretjük. Van, aki nosztalgiával tekint az irányzat öltözködési divatjára és előszeretettel bújik nyáron élénk, virágmintás ruhákba. Más az autójában bömbölteti a klasszikusokat, míg megint mások az otthonukat rendezik be a retró szellemében. Ez utóbbi mellett egyre többen döntenek, az ’50-es ’60-as évek bútorai ugyanis elképesztő dizájnnal születnek újjá és kerülnek ismét a lakberendezési üzletekbe.

A retró bútorok alapvető jellemzői, hogy vidám színekben pompáznak, gyakran bőrrel vagy bőrhatású textilekkel burkolják be őket és előszeretettel ötvözik fémes elemekkel. Hatalmas előnyük, hogy zömük kompakt kivitelezésű, így kis helyiségekben is tökéletesen funkcionálnak, de remekül be tudják tölteni a nagyobb tereket is. Összegyűjtöttünk négy olyan retró fotelt, amit bármikor el tudnánk képzelni nappalinkban.

1. A klasszikus

Az 1950-es és 1960-as években a német klubházak elengedhetetlen kiegészítője volt ez a mustársárga fotel, amelynek kárpitozott bársony ülőfelületét a natúr falábak emelik ki. Az interneten megvásárolható darab száz százalékig kézzel készült, prémium minőségű alapanyagainak köszönhetően pedig nemcsak kényelmes, hanem magas strapabíró képességgel is rendelkezik. Az egyik bazároldalon beszerezve ráadásul választhatunk a szövet színe és a falábak árnyalatai között is, így a végeredmény teljes mértékben tükrözi majd ízlésünket.

Ára: átszámolva 166 ezer forinttól

2. Az egyszerű

Ez a klasszikusnak mondható fekete bőrfotel igazi éke lehet a legénylakásoknak, hiszen erőteljesen formálja a helyiség stílusát határozott vonalvezetésével. A műbőr feketekávé színű ülőrész és háttámla teljes összhangban van a festett falábakkal. Az egyedi tervezésű darab egyaránt remekül mutat letisztult, pasztelles színvilágú otthonokban és a vidám, mustársárga, mély zöld kiegészítők ellensúlyozásaként is.

Ára: 275 dollártól

3. A formatervezett

Nem lehet szó nélkül elmenni emellett a gyönyörű kárpitozott étkezőszék mellett, ami kisméretű nappalik étkezősarkában is fantasztikusan mutathat. A négyszögletű lábak teljes mértékben magukban hordozzák a retró stílus jegyeit, miként a lekerekített, tömör diófa keret is tökéletesen illeszkedik az 1950-es évekbe. A kisbútor csodálatos vonalvezetését a sárgászöld ülés, valamint háttámla emeli ki és teszi teljessé. Ez utóbbi nyitott alsó fele játékosságot kölcsönöz a széknek.

Ára: 130 dollártól

4. A bohém

A formájában vintage, kivitelezésében pedig retró stílust árasztó fotel minden eleme kézzel készült. Az eklektikusnak mondható bútordarabot az 1960-as évekbeli belga dizájnerek ihlették, akikre nagy hatással volt az isztambuli bársonynak nevezett textília. A képen látható fotelt egy igazán exkluzív anyag, a suzain szövet borítja, amelyet a kézműves gyártó Üzbegisztánból szerzett. A háttámlán látható pávamotívum a hagyomány szerint szerencsét hoz majd a fotel gazdája számára.

Ára: átszámítva 657 ezer forinttól