Újház Centrum
0
Kenhető vízszigetelés Építkezés

Kenhető vízszigetelés

2019. szeptember 24.

Házunk, lakásunk állagmegóvása mindennél fontosabb. Sokszor a szemmel láthatatlan szerkezetek azok, melyek a legtöbbet tesznek azért, hogy a családi fészek a lehető legtovább kiváló állapotnak örvendhessen. Ilyen a belső felületek vízszigetelése is, mely nem csak az alattunk lakót védi meg abban az esetben, ha a mosógép véletlen a padlóra eresztené az összes vizét…

Üzemi és használati víz esetén a legtöbb vízterhelt helységben vízszigetelést kell alkalmazni. Legyen szó fürdőszobáról, konyháról, erkélyről, vagy kültéri lépcsőről, minden esetben gondoskodni kell a burkolat alatti megfelelő vízszigetelésről. Épített zuhany esetén is kimondottan fontos a megfelelő védelem. Ezen spórolni nem érdemes, mert később csak lényegesen nagyobb áron tudjuk megszüntetni a víz által okozott, és a rossz szigetelés miatt bekövetkezett problémát. Sokan azt hiszik, hogy a burkolat maga, a járólap, vagy falicsempe elegendő a víz átszivárgásának gátlására. Idő múltával azonban a fugákon (főleg, ha azok sérülnek) a folyadék átszivároghat és ebből adódóan károk keletkezhetnek. Jelen cikkemben a kenhető vízszigetelésekről lesz szó.

Otthonunkban a vizes helyiségeknél, mint a fürdőszoba, WC, zuhanyzó, konyha, vagy olyan külső burkolt felületeknél, mint az erkély, medence, pince, védekeznünk kell a jelenlevő víz megfelelő elszigetelésétől, akkor is, ha hidegburkolatot alkalmazunk. Fontos meghatároznunk, hogy az érintett terület vízterhelése mekkora lesz, mert ez a szigetelőanyag kiválasztásának egy fontos része. Alapvető szempont az is, hogy hova, azaz milyen helyiségbe kerül, azt mennyi víz fogja érni, ennek megfelelően milyen rétegrendet igényel.

Egy minőségi, kenhető szigeteléssel jó bevonat képezhető, akár hidegburkolat (vagyis csempe, illetve járólap) alá is. Rugalmas, és egyszerű vele dolgozni.

Magát az anyagot felhordani a következőképpen célszerű.

A felületet tisztítsuk meg alaposan. Ez, mint a legtöbb munkánál, itt is a minőségi végeredmény alapja. Nem lehet a felszín szennyezett, mert piszkos, zsíros alapon a tapadószilárdságunk nem lesz megfelelő. A legtöbb vízszigetelés felhordása előtt a felületet alapozni kell, akkor is, ha falazott fal, és akkor is, ha könnyűszerkezetes, tehát gipszkartonból készült. Utóbbinak általában speciális alapozó kell. A legtöbbször két egymásra merőleges rétegben kell felhordani az anyagot, a megfelelő száradási idő betartásával. Így a fedés megfelelő lesz. A két réteg vízigetelés közé, a sarkokba és a falak éleinél, - melyek a szigetelés szempontjából kritikus és lényeges helyek, - vízzáró, hajlaterősítő szalagot, úgynevezett textilbetétes impregnált sarokerősítő szalagot kell felhelyezni. Ez nagy segítség például a felületek közötti repedéseknél jelentkező problémák áthidalására. Ügyeljünk arra, hogy csak a szalag két széle legyen rögzítve. Ugyanígy kell eljárnunk az áttöréseknél, azaz azoknál a pontoknál, ahol a felületet valami megszakítja, például lefolyó, vagy vízcső kiállásnál. Itt úgynevezett gallérokat kell kialakítani. Magát a készítményt, hengerrel, vagy glettvassal lehet felhordani. Ez függ az anyag sűrűségétől is. A gyártó által előírt száradási idő elteltével, a legtöbb esetben flexibilis csemperagasztóval lehet a burkolatot feltennünk.

Nem minden esetben kell az egész teret szigetelnünk. Ezt a helyiség használatából adódó sajátosságok figyelembevételével kell megterveznünk. Nyilván egy fürdőszobánál is addig a magasságig érdemes, amíg víz érheti. Így bizonyos magasság fölött, ahol már nem csempézünk, nem érintkezhet a fal vízzel, természetesen nem kell szigetelnünk. Így a mosdókagyló feletti vonalban kevésbé, de a zuhanykabin teljes magasságában szigetelendő.

Beépített használati eszközeinknél, mint fürdőkád, vagy zuhanytálca, érdemes a széleket szilikonnal kinyomni, hogy a víz ne tudjon ott sem beszivárogni, ezáltal valahol felgyűlni. Lehet, hogy a szigetelés önmagában is megtartja, de az sem kellemes, ha valahol a felgyűlt mosdóvíz beposhad. Az is előfordulhat, hogy a sokáig álló víz egy idő után utat talál magának.

A víz szigetelése kimondottan fontos, mert egy leázás megakadályozása igen nagy feladat. Szakértelmet kíván, és a legtöbbször nagy rombolással, komoly költséggel jár. Ezért már a kivitelezéskor gondoljunk rá és előzzük meg, amennyire csak lehetséges.